Informacije i rezervacije : +387 51 666 101

Voda kao najbitniji element prirode čini 2/3  ljudskog organizma. Zbog toga je za zdravlje ljudi voda dragocjena tečnost koja je neophodna. Da li je kvalitet vode koju prosječni čovjek danas konzumira dovoljno dobar za ljudski organizam? Odgovor na ovo pitanje potražićemo analizom PH vrijednosti  (mjera kiselosti/baznosti nekog organizma).

ŠTA JE  PH  VRIJEDNOST  I   ZAŠTO  JE  ZNAČAJNA?

Voće, povrće, meso, mlijeko, sokovi, živi organizmi, pa i voda imaju svoju PH vrijednost (stepen kiselosti/baznosti) koja ima skalu od 0 do 14. Ukoliko je vrijednost 0, tada je sredina (organizam, hrana, voda) izuzetno kisela, a ukoliko je vrijednost 14  sredina je bazna (alkalna). Kada je PH vrijednost 7, takva sredina se smatra neutralnom – u ravnoteži. Kiselost/baznost organizma je u direktnoj vezi sa zdravljem i utiče na razvoj bolesti.  Ljudsko tijelo se trudi da taj nivo održi u ravnoteži, odnosno, organizam da bi bio zdrav mora biti blago alkalni (PH vrijednost organizma je oko 7,4). I PH vrijednost krvi je oko 7,35, uvijek blago alkalna.

 

ŠTA JE ALKALNA/KISELA SREDINA?

Neadekvatna ishrana i nepažnja dovodi do poremećaja   kiselo-baznoj ravnoteži  u organizmu. Kiseli organizmi su izuzetno podložni razvoju mnogih bolesti, stoga je od strane naučnika preporučen odnos (kiselih i alkalnih namirnica) za održavanje organizma u ravnoteži  80:20 u korist alkalne ishrane.

Izuzetno kisele namjernice, čije konzumiranje povećava kiselost organizma i narušava zdravlje su gazirani sokovi, šećer, razni konzervasi, lijekovi, so, bijelo brašno, duvan, alkohol, slatkiši, kačkavalj, prženo meso i dr. Brz tempo života, stres, nervoza, nerviranje takođe utiču na organizam tako što mu smanjuju PH vrijednost. Alkalne namjernice čija je PH vrijednost veća od 7 su brokoli, limun, soda bikarbona, grejpfrut, masline, grašak, alkalna voda i sl.

Sve više naučnika i ljekara koji se bave istraživanjima na ovu temu smatraju da sve bolesti, među kojima je i karcinom, imaju jedan uzrok, a to je velika kiselost organizma (ogromne količine otpadnih kiselina koje se talože u organizmu). PH naše krvi u idealnom bi slučaju trebao biti 7,365. Na tom blago alkalnom pH nivou naše tijelo optimalno funkcioniše. No, poput gravitacije, hrana nas neprestano gura prema kiselosti. Ravnoteža između kiselina i baze u našem organizmu ključna je za održavanje unutrašnje harmonije, u današnje vrijeme zbog stresa i neuravnotežene ishrane naš organizam može biti izrazito kiseo.

Čak ako i konzumiramo savršenu hranu, probavni proces će uvijek stvarati organske kisele otpadne materije koje trebamo odstraniti i ponovo uspostaviti alkalnu ravnotežu. Takođe je važno spomenuti, od svih uzroka koji doprinose kiselosti, stres je jedan od najvažnijih i najučestalijih.

Stres može neutralizovati i prekiseliti čak i alkalnu ishranu samo jednim talasom adrenalina.

Dugotrajna  i prekomjerna kiselost je poput rđe, nagriza naše tkivo, vene i arterije. Prekida sve ćelijske aktivnosti, od kucanja srca do načina na koji razmišljamo, utiče na sam život i uzrokuje gotovo sve bolesti i bolesna stanja uključujući srčane udare i karcinom, prerano starenje i gojaznost. Zbog kiselosti organizma  razmjena materija  se smanjuje i to je jedan od razloga zašto mnogim ljudima nedostaje energije.

Prekomjerna kiselost slabi sve naše sisteme i prisiljava tijelo da uzima minerale iz vitalnih organa i kosti kako bi neutralizovalo kiselinu i sigurno je uklonilo iz tijela. Tijelo stvara holesterol (talog masnoće) kako bi sigurno skladištio smrtonosne kisele otpadne materije daleko od vitalnih organa jetre, srca i bubrega. „Gojaznost je problem kiselosti, masnoća nam spašava život“, objašnjava dr. Robert Young. O gojaznosti kao posledici kiselog organizma će biti više riječi u daljem tekstu.

 

ALKALNA VODA VRAĆA pH  RAVNOTEŽU   LJUDSKOM   ORGANIZMU

Prirodna izvorska voda ima PH vrijednost iznad 7 i blago je alkalna, puna kiseonika i raznih minerala. Međutim, preradom i flaširanjem ona gubi svoju vrijednost i do krajnjih korisnika dolazi čak i kao kisela. Obična voda za piće, ima PH vrijednost od 6,5 do 7. Alkalna voda se puno lakše prilagođava vašem stilu ishrane. Pomaže da se postigne  80:20 ravnoteža između alkalnog i kiselog organizma i tako neutrališe djelovanje skupljanja kiseline u tijelu, glavnog uzroka degenerativnih bolesti i starenja.

Voda Banje Kulaši ima PH vrijednost 11,75 i predstavlja visoko alkalnu prirodnu vodu koja podiže PH vrijednost organizma i utiče na sve ćelije.

Prednost  prirodne  alkalne vode je u tome što dolazi do svake ćelije organizma.

Naime, obična voda koju pijemo kada uđe u organizam kreće se u grupama molekula. Svaka grupa sadrži od 8 do 12 molekula vode. Zbog toga ne može da stigne do svake ćelije organizma, dok kod alkalne prirodne vode grupe se sastoje od 4 do 8 molekula koji stižu do svake ćelije organizma i samim tim je hidratuzuju.

Alkalnu  vodu najviše koriste u Aziji za unapređenje zdravlja ljudi. Prirodni izvori ove dragocjene tečnosti, koju možemo sa pravom nazvati eliksir života, su veoma rijetku u svijetu. Ima ih samo dva u Evropi (osim Banje Kulaši), i još nekoliko u cijelom svijetu. Pleme Hunza, koje živi na granici između Pakistana i Indije (Himalaji) je najdugovječnije pleme na svijetu. Prosječna starost je od 110 – 120 godina (neki kažu i više). Naučnici koji su istraživali ovo pleme su zaključili da je ključ dugovječnosti u ishrani koju primjenjuju. Naime, na Himalajima se nalaze prirodni izvori alkalne vode, koju ovo pleme koristi u svojoj svakodnevnici.

Za razliku od alkalne vode čije koristi nastaju konzumiranjem iste, kisele vode (sa niskim PH vrijednostima) su pogodne za vanjsku upotrebu. Kisela voda se koristi za njegu kože, za zarastanje rana, akni, za njegu kose, eliminiše bakterije i gljivice i efikasno je dezinfekciono sredstvo u kući. Visoko alkalna voda takođe hidratizuje vaše tijelo do šest puta bolje nego obična voda, ima snažana antioksidativna svojstva te snažan detoksikacijski efekat. Konzumiranje prave vrste vode od vitalne je važnosti za detoksikaciju tijela od kiselih otpadnih proizvoda i jedan je od najučinkovitijih zdravstvenih tretmana koji nam stoje na raspolaganju. Alkalna  voda je najbrži i najbolji način alkaliziranja našeg tijela.

“Izložite li zdravu ćeliju kiselom okruženju ili joj oduzmete 35% njenog kiseonika možete je pretvoriti u ćeliju raka za samo dva dana” dr. Otto Heinrich Warburg (dobitnik Nobelove nagrade 1931).