Informacije i rezervacije : +387 51 666 101

ŠTA SE DOGAĐA KADA JE ORGANIZAM U STANJU POVIŠENE KISELOSTI?

Brz tempo života, nezdrava ishrana, brige, problemi, cigarete, zagađena okolina utiču na ljudsko tijelo i slabi organizam. Slab organizam je kiseo organizam. Hrana koju unosimo u tijelo se veže za kiseonik i stvara energiju (metabolizam) koja je potrebna svakoj ćeliji i svakom organu za normalno funkcionisanje. Međutim, ne prelazi sva hrana u energiju. Veliki dio ostaje kao „otpad“ koji organizam ne može da iskoristi. Da bi se izborilo sa otpadnim materijama, tijelo će iz kostiju, organa, krvi izvlačiti materije koje mogu da ih neutrališu i izbace.

Taj otpad je kiseli otpad koji koji povećava kiselost i PH vrijednost pada ispod ravnotežne vrijednosti. Jednim dijelom kiselinski otpad se pretvara u čvrsti otpad, koji se može lako izbaciti bez uticaja na pH ostatka tijela kroz uriniranje, disanje i znojenje. Drugi dio se zadržava u organizmu. Takvo stanje organizma je pogodno za nastanak mnogih problema.

Kiselinski otpadi, koji se zadržavaj u organizmu, mogu biti smješteni na mnogim mjestima uključujući i  tjelesne masnoće. Povećana proizvodnja masnoće može biti rezultat povećane potrebe za skladištenjem kiselinskog otpada, jer taj isti otpad traži „sklonište“ u masnom tkivu. Najbolja pomoć u ovakvom stanju je konzumacija alkalne vode.

Manje kiselinskog otpada, manje masnoće! Sada ćete otkriti da nisu masnoće te koje nas čine gojaznim već kiseline!

PH krvi uvijek mora biti blago alkalna i to je razlog zašto nas nutricionisti gnjave sa konzumiranjem povrća i voća na dnevnoj bazi. To je alkalna hrana koja poboljšava alkalnost u našim tijelima.

KOJI SU EFEKTI PRIMJENE PRIRODNE ALKALNE VODE?

Prirodna voda sa ovako visokom PH vrijednošću od 11,85, kao što je voda Banje Kulaši utiče na zdravlje:

 • Alkalizuje organizam u kratkom vremenskom periodu
 • Poboljšava kocentraciju
 • Smanjuje stres
 • Uklanja gorušicu
 • Smanjuje masne naslage
 • Hidratizuje kožu
 • Pomaže protiv starenja
 • Ubrzava izlučivanje toksina iz organizma
 • Smanjuje se suvišna količina holesterola u krvi
 • Pomaže tijelu da uspostavi idealnu težinu
 • Sportistima  i rekreativcima poboljšava apsorpciju kiseonika u krvi
 • Ubrzava i skraćuje vrijeme oporavaka poslije povećane tjelesne aktivnosti
 • Pomaže u regulaciji novoa šećera u krvi
 • Reguliše krvni pritisak te ga dovodi u ravnotežu
 • Rješava osjećaj umora, premorenosti, migrene  i   pospanosti
 • Zaustavljanapredovanjebolesti
 • Usporava proces starenja

Obzirom da alkalna voda ima snažan potencijal za smanjenje oksidacije i usporavanja ili zaustavljanja destruktivnih procesa u našem tijelu (starenja, raka, visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, dermatitisa itd.) alkalna voda je prirodni antioksidans (zbog visokog nivoa PH vrijednosti) koji uništava slobodne radikale. Istraživanje jednog Nobelovca je potvrdilo značaj kiseonika za očuvanje zdravlja. Dr Otto Warburg (Nobelova nagrada 1931.) je u svojim istraživanjima pokazao da  je stvarni uzrok raka nedostatak kiseonika. On je svojim istraživanjem pokazao da  su ćelije raka anaerobne (nije im potreban kiseonik da bi „preživjele“) i u dodiru sa kiseonikom nestaju. Ova opaka bolest (u organizmu ili na organima) nastaje kada ćelije ostanu bez kiseonika i tada se pruža mogućnost ćelijama raka da nastanu. Struktura alkalne vode je takva da molekuli vode kada uđu u organizam veoma lako dolaze do svake ćelije i samim tim obezbjeđuju dovoljno kiseonika koji  hidratizuje ćelije, kožu i tijelo više i bolje nego obična voda.

Umor, slabost, stres, dekoncentracija, pospanost, manjak energije, loše pamćenje, vrtoglavica, neraspoloženost su manifestacije nedostatka kiseonika i kiselog organizma.

Ćelije ljudskog organizma su žive sve dok su snabdjevene kiseonikom. Kada nema dovoljno kiseonika one nestaju, umiru ili prelaze u kiseli otpad. Jedna od prvih vidljivih manifestacija starenja su bore. Bore nastaju, između ostalog, i zbog toga što ćelije kože gube elastičnosti i vlažnost, usled nedovoljne količine kiseonika. Konzumiranjem prirodne alkalne vode ćelije se konstantno obogaćuju kiseonikom, uništavaju slobodne radikale i usporava se proces starenja, održava se vitalnost, svježina i elastičnost kako ćelija tako i cjelokupnog ljudskog tijela.

Alkalni organizam ima mnogo manje kiselih otpadnih materija, a samim tim i manje masnih naslaga. Stoga, konzumiranje prirodne alkalne vode osim svih do sad nabrojanih koristi pomaže i kod smanjenja tjelesne težineAlkalni organizam je zdrav i vitalan organizam!

PREPORUKE STRUČNJAKA?

Alkalna voda definitivno predstavlja eliksir života i njena redovna upotreba poboljšava ne samo zdravlje čovjeka nego i sam život čini ljepšim i lakšim.

Danas, alkalna voda se u postupcima liječenja najviše koristi u Japanu. Izvori prirodne visokoalkalne vode su veoma rijetki, ali su se mnogi naučnici bavili ispitivanjem i temom alkalne vode i alkalnih organizama. Neke od njih smo već pomenuliu tekstu, ali veoma su značajne izjave i tvrdnje istraživača i naučnika sa priznatih Univerziteta i Instituta.

„Zdravlje i bolest ljudskog organizma zavise o biološko-fiziološko-hemijskoj ravnoteži koje imaju ulogu važnog regulacionog mehanizma u svim tjelesnim funkcijama. Kad se poremete te funkcije, one su mjerljive kao promjena koja nam može dati „signal“ da smo ušli u stanje bolesti, što se može primjetiti pomakom prema kiselosti. Uspjeh bilo koje terapije mnogo je veći ako se tijelu samo malo pomogne da se oslobodi kiselosti, što uključuje jedino promjenu životnih navika i uzimanja namjernica koje nam daju potrebnu baznost organizma“  – dr Leonard Coldwell

Preporučujem da pijete 8 do 10 čaša dnevno alkalne vode. To je jedna od najjednostavnijih i najmoćnijih stvari koje možete da uradite u borbi protiv bolesti. Zanimljivo je napomenuti da u Japanu profesionalni sportisti piju alkalnu vodu da poboljšaju svoje performase.“Tery Grossman, – osnivač i medicinski direktor Frontier Medicinskog instituta u Denveru, Kolorado