Informacije i rezervacije : +387 51 666 101

PRIRODNA LJEKOVITA VISOKOALKALNA I SULFIDNA OLIGOMINERALNA VODA IZ BANJE KULAŠI KOD PRNJAVORA – BiH

Alkalna voda - tabela

DJELOVANJE
Visoko alkalna voda ima vrlo malu mineralizaciju i kao takva brzo se izlučuje preko bubrega iznoseći štetne materije, soli i azotna jedinjenja. Ubrzana diureza usput “ISPIRA” sve urinarne kanale izbacujući sitne konkramente, upalne materije i mikroorganizme. Sprječava razvijanje uratne i oksalatne urolitijaze. Ima efikasno antacidno djelovanje kod hiperaciditeta želučanog soka, stimulira regenerativne procese na sluznicama digestivnog trakta, u žučnim kanalima i jetrima. Visok alkalitet djeluje baktericidno, antiflamatorno, keratolički i desenzibilizirajuće na pojedine kožne bolesti (psorijaza, akne, ekcemi… ) i  ginekološka inflamatorna oboljenja. Banjanjem H2S draži receptore kože, pri čemu nastaje blaga kožna hiperemija, a prelaskom u krv sulfidni joni postaju aktivni farmacijski agensi, koji dobijaju visoku hemijsku aktivnost stupajući u mnoge reakcije izgrađujući bjelančevine, enzime i hormone. H2S koči reumatske procese ugrađujući se u hrskavice, tetive i kapsuloligamentarne strukture. Uz dva osnovna ljekovita djelovanja – alkalitet i H2S, sa ovom vodom postižemo opšte hidroterapijske efekte bazirane na hidrostatskom pritisku, potisku i termalizmu.

PRIMJENA
Visokoalkalna oligomineralna voda Banje Kulaši, uz odgovarajuću termičku pripremu za pojedine terapijske procedure, može se koristiti: banjanjem, kupanjem, plivanjem (hidrokineziterapija), pijenjem, ispiranjem, orošavanjem, inhalacijama i putem obloga.

DOZIRANJE
Kao i za većinu prirodnih ljekovitih voda, tako i za visokoalkalnu vodu Banje Kulaši vrijedi pravilo da bi se ona prvenstveno trebala koristiti sa samog izvora, odnosno na banjskim instalacijama i pod kontrolom fizijatra. Hidroterapijske procedure: banjanje – ležanje u kadi 15-20 min., T 35-36°, kupanje i plivanje 20-30 min., T 30-33°C, hidrokineziterapije 20-30 min., T 30-33°C, vaginalno orošavanje 10 Min., T 35-36°C, inhaliranje 10-15 Min., T 30°C, ispiranje grla i usne duplje 4-5 dnevno po 5 Minuta, T 25-30°C, pijenje: gastritis hiepracida 4-5×200 ml prva 3 dana, kasnije 3-100 ml, ulkusna bolest 3×350 ml, bubrežni pijesak 3-4×1000 ml T 39-40°C, prevencija kalkuloze (uratne i oksalatne) 3-4×500 ml  i šećerna bolest- tip I 3×300 ml. Najbolje je da se balneoterapija provodi u samoj banji 3 do 4 sedmice svakodnevno.

INDIKACIJE
Kožna oboljenja – psorijaza, ekcemi, akne i dr., oboljenja i usne duplje, holecistitis, stanja nakon hepatitisa, nefrotilijaza (uratna i oksalatna), nefritis, pijelitis, cistitis, traheobronhitis, bronhitis, degenerativna reumatska oboljenja, reumatoidni artritis, M. Bechterew, ginekološke infekcije, neuritisi i dr.

KONTRAINDIKACIJE
Dekompenzirana srčana oboljenja, hipertenzije – II & III, aktivna TBC pluća i drugih organa, maligna oboljenja, infektivne bolesti, veliki bubrežni kamenci, hidronefroze, onurgija i oligurija.


Prof. dr. med. sci Ratomir Tišma
fizijatar i balneoklimatolog

 

 

Voda kao najbitniji element prirode čini 2/3  ljudskog organizma. Zbog toga je za zdravlje ljudi voda dragocjena tečnost koja je neophodna. Da li je kvalitet vode koju prosječni čovjek danas konzumira dovoljno dobar za ljudski organizam? Odgovor na ovo pitanje potražićemo analizom PH vrijednosti  (mjera kiselosti/baznosti nekog organizma).

ŠTA JE  PH  VRIJEDNOST  I   ZAŠTO  JE  ZNAČAJNA?

Voće, povrće, meso, mlijeko, sokovi, živi organizmi, pa i voda imaju svoju PH vrijednost (stepen kiselosti/baznosti) koja ima skalu od 0 do 14. Ukoliko je vrijednost 0, tada je sredina (organizam, hrana, voda) izuzetno kisela, a ukoliko je vrijednost 14  sredina je bazna (alkalna). Kada je PH vrijednost 7, takva sredina se smatra neutralnom – u ravnoteži. Kiselost/baznost organizma je u direktnoj vezi sa zdravljem i utiče na razvoj bolesti.  Ljudsko tijelo se trudi da taj nivo održi u ravnoteži, odnosno, organizam da bi bio zdrav mora biti blago alkalni (PH vrijednost organizma je oko 7,4). I PH vrijednost krvi je oko 7,35, uvijek blago alkalna.

ŠTA JE ALKALNA/KISELA SREDINA?

Neadekvatna ishrana i nepažnja dovodi do poremećaja   kiselo-baznoj ravnoteži  u organizmu. Kiseli organizmi su izuzetno podložni razvoju mnogih bolesti, stoga je od strane naučnika preporučen odnos (kiselih i alkalnih namirnica) za održavanje organizma u ravnoteži  80:20 u korist alkalne ishrane.

Izuzetno kisele namjernice, čije konzumiranje povećava kiselost organizma i narušava zdravlje su gazirani sokovi, šećer, razni konzervasi, lijekovi, so, bijelo brašno, duvan, alkohol, slatkiši, kačkavalj, prženo meso i dr. Brz tempo života, stres, nervoza, nerviranje takođe utiču na organizam tako što mu smanjuju PH vrijednost. Alkalne namjernice čija je PH vrijednost veća od 7 su brokoli, limun, soda bikarbona, grejpfrut, masline, grašak, alkalna voda i sl.

Sve više naučnika i ljekara koji se bave istraživanjima na ovu temu smatraju da sve bolesti, među kojima je i karcinom, imaju jedan uzrok, a to je velika kiselost organizma (ogromne količine otpadnih kiselina koje se talože u organizmu). PH naše krvi u idealnom bi slučaju trebao biti 7,365. Na tom blago alkalnom pH nivou naše tijelo optimalno funkcioniše. No, poput gravitacije, hrana nas neprestano gura prema kiselosti. Ravnoteža između kiselina i baze u našem organizmu ključna je za održavanje unutrašnje harmonije, u današnje vrijeme zbog stresa i neuravnotežene ishrane naš organizam može biti izrazito kiseo.

Čak ako i konzumiramo savršenu hranu, probavni proces će uvijek stvarati organske kisele otpadne materije koje trebamo odstraniti i ponovo uspostaviti alkalnu ravnotežu. Takođe je važno spomenuti, od svih uzroka koji doprinose kiselosti, stres je jedan od najvažnijih i najučestalijih.

Stres može neutralizovati i prekiseliti čak i alkalnu ishranu samo jednim talasom adrenalina.

Dugotrajna  i prekomjerna kiselost je poput rđe, nagriza naše tkivo, vene i arterije. Prekida sve ćelijske aktivnosti, od kucanja srca do načina na koji razmišljamo, utiče na sam život i uzrokuje gotovo sve bolesti i bolesna stanja uključujući srčane udare i karcinom, prerano starenje i gojaznost. Zbog kiselosti organizma  razmjena materija  se smanjuje i to je jedan od razloga zašto mnogim ljudima nedostaje energije.

Prekomjerna kiselost slabi sve naše sisteme i prisiljava tijelo da uzima minerale iz vitalnih organa i kosti kako bi neutralizovalo kiselinu i sigurno je uklonilo iz tijela. Tijelo stvara holesterol (talog masnoće) kako bi sigurno skladištio smrtonosne kisele otpadne materije daleko od vitalnih organa jetre, srca i bubrega. „Gojaznost je problem kiselosti, masnoća nam spašava život“, objašnjava dr. Robert Young. O gojaznosti kao posledici kiselog organizma će biti više riječi u daljem tekstu.

ALKALNA VODA VRAĆA pH  RAVNOTEŽU   LJUDSKOM   ORGANIZMU

Prirodna izvorska voda ima PH vrijednost iznad 7 i blago je alkalna, puna kiseonika i raznih minerala. Međutim, preradom i flaširanjem ona gubi svoju vrijednost i do krajnjih korisnika dolazi čak i kao kisela. Obična voda za piće, ima PH vrijednost od 6,5 do 7. Alkalna voda se puno lakše prilagođava vašem stilu ishrane. Pomaže da se postigne  80:20 ravnoteža između alkalnog i kiselog organizma i tako neutrališe djelovanje skupljanja kiseline u tijelu, glavnog uzroka degenerativnih bolesti i starenja.

Voda Banje Kulaši ima PH vrijednost 11,75 i predstavlja visoko alkalnu prirodnu vodu koja podiže PH vrijednost organizma i utiče na sve ćelije.

Prednost  prirodne  alkalne vode je u tome što dolazi do svake ćelije organizma.

Naime, obična voda koju pijemo kada uđe u organizam kreće se u grupama molekula. Svaka grupa sadrži od 8 do 12 molekula vode. Zbog toga ne može da stigne do svake ćelije organizma, dok kod alkalne prirodne vode grupe se sastoje od 4 do 8 molekula koji stižu do svake ćelije organizma i samim tim je hidratuzuju.

Alkalnu  vodu najviše koriste u Aziji za unapređenje zdravlja ljudi. Prirodni izvori ove dragocjene tečnosti, koju možemo sa pravom nazvati eliksir života, su veoma rijetku u svijetu. Ima ih samo dva u Evropi (osim Banje Kulaši), i još nekoliko u cijelom svijetu. Pleme Hunza, koje živi na granici između Pakistana i Indije (Himalaji) je najdugovječnije pleme na svijetu. Prosječna starost je od 110 – 120 godina (neki kažu i više). Naučnici koji su istraživali ovo pleme su zaključili da je ključ dugovječnosti u ishrani koju primjenjuju. Naime, na Himalajima se nalaze prirodni izvori alkalne vode, koju ovo pleme koristi u svojoj svakodnevnici.

Za razliku od alkalne vode čije koristi nastaju konzumiranjem iste, kisele vode (sa niskim PH vrijednostima) su pogodne za vanjsku upotrebu. Kisela voda se koristi za njegu kože, za zarastanje rana, akni, za njegu kose, eliminiše bakterije i gljivice i efikasno je dezinfekciono sredstvo u kući. Visoko alkalna voda takođe hidratizuje vaše tijelo do šest puta bolje nego obična voda, ima snažana antioksidativna svojstva te snažan detoksikacijski efekat. Konzumiranje prave vrste vode od vitalne je važnosti za detoksikaciju tijela od kiselih otpadnih proizvoda i jedan je od najučinkovitijih zdravstvenih tretmana koji nam stoje na raspolaganju. Alkalna  voda je najbrži i najbolji način alkaliziranja našeg tijela.

“Izložite li zdravu ćeliju kiselom okruženju ili joj oduzmete 35% njenog kiseonika možete je pretvoriti u ćeliju raka za samo dva dana” dr. Otto Heinrich Warburg (dobitnik Nobelove nagrade 1931).

ŠTA SE DOGAĐA KADA JE ORGANIZAM U STANJU POVIŠENE KISELOSTI?

Brz tempo života, nezdrava ishrana, brige, problemi, cigarete, zagađena okolina utiču na ljudsko tijelo i slabi organizam. Slab organizam je kiseo organizam. Hrana koju unosimo u tijelo se veže za kiseonik i stvara energiju (metabolizam) koja je potrebna svakoj ćeliji i svakom organu za normalno funkcionisanje. Međutim, ne prelazi sva hrana u energiju. Veliki dio ostaje kao „otpad“ koji organizam ne može da iskoristi. Da bi se izborilo sa otpadnim materijama, tijelo će iz kostiju, organa, krvi izvlačiti materije koje mogu da ih neutrališu i izbace.

Taj otpad je kiseli otpad koji koji povećava kiselost i PH vrijednost pada ispod ravnotežne vrijednosti. Jednim dijelom kiselinski otpad se pretvara u čvrsti otpad, koji se može lako izbaciti bez uticaja na pH ostatka tijela kroz uriniranje, disanje i znojenje. Drugi dio se zadržava u organizmu. Takvo stanje organizma je pogodno za nastanak mnogih problema.

Kiselinski otpadi, koji se zadržavaj u organizmu, mogu biti smješteni na mnogim mjestima uključujući i  tjelesne masnoće. Povećana proizvodnja masnoće može biti rezultat povećane potrebe za skladištenjem kiselinskog otpada, jer taj isti otpad traži „sklonište“ u masnom tkivu. Najbolja pomoć u ovakvom stanju je konzumacija alkalne vode.

Manje kiselinskog otpada, manje masnoće! Sada ćete otkriti da nisu masnoće te koje nas čine gojaznim već kiseline!

PH krvi uvijek mora biti blago alkalna i to je razlog zašto nas nutricionisti gnjave sa konzumiranjem povrća i voća na dnevnoj bazi. To je alkalna hrana koja poboljšava alkalnost u našim tijelima.

KOJI SU EFEKTI PRIMJENE PRIRODNE ALKALNE VODE?

Prirodna voda sa ovako visokom PH vrijednošću od 11,85, kao što je voda Banje Kulaši utiče na zdravlje:

 • Alkalizuje organizam u kratkom vremenskom periodu
 • Poboljšava kocentraciju
 • Smanjuje stres
 • Uklanja gorušicu
 • Smanjuje masne naslage
 • Hidratizuje kožu
 • Pomaže protiv starenja
 • Ubrzava izlučivanje toksina iz organizma
 • Smanjuje se suvišna količina holesterola u krvi
 • Pomaže tijelu da uspostavi idealnu težinu
 • Sportistima  i rekreativcima poboljšava apsorpciju kiseonika u krvi
 • Ubrzava i skraćuje vrijeme oporavaka poslije povećane tjelesne aktivnosti
 • Pomaže u regulaciji novoa šećera u krvi
 • Reguliše krvni pritisak te ga dovodi u ravnotežu
 • Rješava osjećaj umora, premorenosti, migrene  i   pospanosti
 • Zaustavljanapredovanjebolesti
 • Usporava proces starenja

Obzirom da alkalna voda ima snažan potencijal za smanjenje oksidacije i usporavanja ili zaustavljanja destruktivnih procesa u našem tijelu (starenja, raka, visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, dermatitisa itd.) alkalna voda je prirodni antioksidans (zbog visokog nivoa PH vrijednosti) koji uništava slobodne radikale. Istraživanje jednog Nobelovca je potvrdilo značaj kiseonika za očuvanje zdravlja. Dr Otto Warburg (Nobelova nagrada 1931.) je u svojim istraživanjima pokazao da  je stvarni uzrok raka nedostatak kiseonika. On je svojim istraživanjem pokazao da  su ćelije raka anaerobne (nije im potreban kiseonik da bi „preživjele“) i u dodiru sa kiseonikom nestaju. Ova opaka bolest (u organizmu ili na organima) nastaje kada ćelije ostanu bez kiseonika i tada se pruža mogućnost ćelijama raka da nastanu. Struktura alkalne vode je takva da molekuli vode kada uđu u organizam veoma lako dolaze do svake ćelije i samim tim obezbjeđuju dovoljno kiseonika koji  hidratizuje ćelije, kožu i tijelo više i bolje nego obična voda.

Umor, slabost, stres, dekoncentracija, pospanost, manjak energije, loše pamćenje, vrtoglavica, neraspoloženost su manifestacije nedostatka kiseonika i kiselog organizma.

Ćelije ljudskog organizma su žive sve dok su snabdjevene kiseonikom. Kada nema dovoljno kiseonika one nestaju, umiru ili prelaze u kiseli otpad. Jedna od prvih vidljivih manifestacija starenja su bore. Bore nastaju, između ostalog, i zbog toga što ćelije kože gube elastičnosti i vlažnost, usled nedovoljne količine kiseonika. Konzumiranjem prirodne alkalne vode ćelije se konstantno obogaćuju kiseonikom, uništavaju slobodne radikale i usporava se proces starenja, održava se vitalnost, svježina i elastičnost kako ćelija tako i cjelokupnog ljudskog tijela.

Alkalni organizam ima mnogo manje kiselih otpadnih materija, a samim tim i manje masnih naslaga. Stoga, konzumiranje prirodne alkalne vode osim svih do sad nabrojanih koristi pomaže i kod smanjenja tjelesne težineAlkalni organizam je zdrav i vitalan organizam!

PREPORUKE STRUČNJAKA?

Alkalna voda definitivno predstavlja eliksir života i njena redovna upotreba poboljšava ne samo zdravlje čovjeka nego i sam život čini ljepšim i lakšim.

Danas, alkalna voda se u postupcima liječenja najviše koristi u Japanu. Izvori prirodne visokoalkalne vode su veoma rijetki, ali su se mnogi naučnici bavili ispitivanjem i temom alkalne vode i alkalnih organizama. Neke od njih smo već pomenuliu tekstu, ali veoma su značajne izjave i tvrdnje istraživača i naučnika sa priznatih Univerziteta i Instituta.

„Zdravlje i bolest ljudskog organizma zavise o biološko-fiziološko-hemijskoj ravnoteži koje imaju ulogu važnog regulacionog mehanizma u svim tjelesnim funkcijama. Kad se poremete te funkcije, one su mjerljive kao promjena koja nam može dati „signal“ da smo ušli u stanje bolesti, što se može primjetiti pomakom prema kiselosti. Uspjeh bilo koje terapije mnogo je veći ako se tijelu samo malo pomogne da se oslobodi kiselosti, što uključuje jedino promjenu životnih navika i uzimanja namjernica koje nam daju potrebnu baznost organizma“  – dr Leonard Coldwell

Preporučujem da pijete 8 do 10 čaša dnevno alkalne vode. To je jedna od najjednostavnijih i najmoćnijih stvari koje možete da uradite u borbi protiv bolesti. Zanimljivo je napomenuti da u Japanu profesionalni sportisti piju alkalnu vodu da poboljšaju svoje performase.“Tery Grossman, – osnivač i medicinski direktor Frontier Medicinskog instituta u Denveru, Kolorado